Resultaten

Leefbaar Midden Groningen was van mening dat er op onverantwoorde wijze werd omgegaan met de veiligheid van de inwoners van Groningen, die geen enkele rol speelde in de besluitvorming rond de gaswinning. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigde dit beeld. Daarom zijn we naar de Raad van State gegaan. Die beperkte de gaswinning en greep voor de eerste keer in in het NAM- en regeringsbeleid op 14 april 2015. Er was sprake van een doorbraak.

In en rond Loppersum mag voorlopig alleen gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat in en rond Loppersum voorlopig alleen gas mag worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. Het gaat om de clusters ‘t Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens waarvan vaststaat dat dit de meest risicovolle gebieden zijn voor aardbevingen.

Ook bij het nieuwe instemmingsbesluit dat nu bij de Raad van State getoetst wordt gaat Leefbaar Midden Groningen voorop in de strijd.

Gaswinning