De mensen van LMG


Nette Kruzenga 12 september 1971 Hoogezand-Sappemeer

Raadslid en fractieleidstervoor Leefbaar Midden Groningen.

Ik ben geboren in Groningen en daar opgegroeid. Op mijn 20e was ik klaar met de HBO-v (niveau-5) en ging aan de slag als verpleegkundige op de afdeling chirurgie-oncologie van wat nu het UMCG heet. Ook al was het erg hard werken en heb ik daar een zeer leerzame en leuke tijd gehad, allergieën maakten dat ik van koers diende te veranderen. Na omzwervingen heb ik o.a. kerstbomen aan een zestal IKEA’s in Nederland verkocht en heb een grote holding geleid met daarin 50 andere bedrijven. Tussendoor twee HEAO-opleidingen (algemene- en Bedrijfseconomie) gedaan in één jaar en daarna enige tijd Rechten. De mensenrechten zijn mijn -zoals dat tegenwoordig genoemd wordt- ‘ding’. Ik kom graag op voor de mens en kan er zeer slecht tegen als iemand gehinderd wordt in zijn of haar ontwikkeling door bijvoorbeeld de (grote) overheid.

In december 2014 zag ik bevingenschade aan mijn huis in Sappemeer en melde deze, zoals zovelen, aan CVW die kort daarop kwam kijken. Na zes weken ontving ook ik een CVW-rapport en was er meteen klaar mee. Het sloeg nergens op en de logica van e.e.a. was ver te zoeken. Daarop belde ik Henk Scheffer die ik gelukkig in mijn vriendenkring heb. Deze klus tegen de NAM en de Staat zou ik alleen maar met zware mensen/advocaten of juristen aan kunnen die een sterke band hebben met Groningen. Henk is daar gelukkig één van en middels de toen door ons opgerichte vereniging Groningen Centraal en mijn toenmalige partij in Hoogezand HS Centraal hadden wij na vier maanden al de Stopzetting van de gaswinning rondom Loppersum op onze naam. Een half jaar na dato dwongen wij Kamp de gaswinning in het hele gebied te maximeren tot toen 27 miljard kuub. Door allerlei andere interventies van mede ons ligt de winning nu op maximaal 21,6 miljard kuub. Dit moet naar nul.

Echter, ook al zijn dit wellicht mooie resultaten … toen werd er nog niet opgekomen voor gedupeerden van de gaswinning in hun schadeclaim tegen de NAM. Hierin zijn wij vorig jaar ook gestart en doen onbezoldigd nu een grote groep rechtszaken bij de rechtbank-Groningen voor een grote groep gedupeerden. Al onze kosten leggen wij bij de NAM neer. Wij vinden dat gedupeerden al genoeg gepakt zijn.

Toen vorig jaar door het bestuur van Hoogezand-Sappemeer werd besloten om achter mijn huis het toen grootste Zonnecollectorenpark van Europa te bouwen ben ik in het geweer gekomen en kreeg deze vergunning vernietigd bij de rechtbank-Groningen door drie rechters (zie ook ‘resultaten’). Toen in dit onderzoek bleek dat dit gehele bestuur van HS zich totaal niet bemoeide met de aanvraag van het bedrijf dat de zonnecollectoren wilde plaatsen en alles aan dit bedrijf overliet besloot ik Leefbaar Midden Groningen op te zetten met een aantal andere mensen. Toen wij medestanders zochten bleek het geen enkel probleem de lijst van kandidaten gevuld te krijgen. Met een groot gemak hadden we wel tien lijsten kunnen vullen. Zo zat is iedereen de NAM en deze oude bestuurscultuur. Mijn grote motivatie voor LMG is dan ook in het gegeven onze mede-burgers weer een bestuur te geven dat er voor hen is; niet tegen hun. En ja, met elkaar -met 60.000 inwoners- kunnen we een heel sterke vuist maken tegen de NAM en gaan we ervoor zorgen dat iedereen in Midden Groningen met bevingenschade hetgeen krijgt aan schadevergoeding waar hij recht op heeft … niet slechts de heel kleine vergoedingen van CVW waarmee alleen een dun laagje pleisterwerk over een scheur aangebracht kan worden.


Henk Scheffer 5 oktober 1962 Slochteren

Henk Scheffer (1962) groeide op in Groningen, studeerde er rechten en werd nadien advocaat. Hij werkt sinds 1988 in bedrijfsjuridische en managementfuncties en heeft met name verstand van ondernemingsbestuur en internationaal bedrijfsrecht. Henk heeft een zoon van vijftien, een relatie en woont in Slochteren.

De bestuurscultuur van vooral Hoogezand-Sappemeer is bijzonder afstandelijk en gericht op de eigen belangen van de lokale politici. In de nieuwe Gemeente Midden Groningen is dat een heel groot risico. Ten aanzien van bijvoorbeeld het zonnecollectorenpark, dat in Sappemeer diende te komen, bleek dat de toen betreffende wethouder alles overliet aan het bedrijf dat deze plaatsen zou en bekommerde zich nergens om. De rest van het bestuur stemde vrolijk mee. Het enige doel van de wethouder was zo snel mogelijk provinciale staten of Den Haag in komen. Wat de burgers voelden deed er niet toe. Ik wil dat de afstand tussen bestuurder en burger dan ook verkleinen en dat er heel goed naar elkaar geluisterd wordt. Met de huidige gemeentepolitici zie ik dat echt niet gebeuren.

.
Gilbert Braster 25 februari 1975 Kiel-Windeweer

Fractieondersteuner voor Leefbaar Midden Groningen in de raad.

Mijn naam is Gilbert Braster, inmiddels alweer 41 jaar jong en geboren te Alkmaar. In 1996 komen wonen in Hoogezand-Sappemeer en kort daarna naar Kiel Windeweer verhuist waar we dus alweer bijna 20 jaar wonen met ons gezin; mijn vrouw, zoon Beau van 15 en  dochter Phoebe v 10. Nadat ik het Centraal Instituut voor Onderwijs en Sport had gevolg ben ik gaan werken bij het Korpsmariniers tot 2002. Daarna voor mijzelf begonnen en heb nu een bedrijf en ben plaagdierbestrijdingsdeskundige.

Ik voel mij helemaal bij het programma, de daadkracht en personen bij Leefbaar Midden Groningen horen. Sinds afgelopen jaar wil de Nedmag ineens een langere vergunning voor het door blijven winnen van zout onder onze huizen in Kiel Windeweer. Dat terwijl er al grote schade aan haast alle huizen te zien is door de gaswinning. Door de nieuwe zoutwinning zullen alle huizen minimaal 1.10mt zakken en de schade aan de huizen nog groter worden dan deze nu al is. Dit bestuur heeft dan wel een uitspraak gedaan niet mee te willen werken aan deze vergunning maar dat zegt niet veel. Daarom kom ik meer dan graag op voor het belang van iedereen, maar zeker voor die van de mensen in Kiel Windeweer, middels Leefbaar Midden Groningen. Zo weet ik zeker dat de Nedmag de niet zal gaan boren naar het zout en wij NIET 1.10mt zullen gaan zakken.

 


René Rook 4 juli 1965 Westerbroek

Mijn naam is Rene Rook en ben geboren en getogen in Hoogezand en sinds lange tijd alweer woonachtig in Westerbroek. Mijn gezin bestaat uit mijn partner Simone en onze drie kinderen.

Mijn werkervaring is breed; van verzorging tot aan productie en ik ben sinds 1998 politiek actief. Ik houd mij erg bezig met maatschappelijke onderwerpen op vele vlakken en mijn interesses liggen heel breed.

Met Leefbaar Midden Groningen gaan we een beweging vormen die ertoe moet leiden dat er een einde komt aan de huidige bestuurscultuur die zich kenmeerkt door bepalen voor burgers en niet naar ze luisteren. Zeker bij (heel) grote ingrepen is dat erg ondenkbaar dat je niet naar de burger toe gaat hem aan te horen. Zodoende is er nog steeds sprake van het negeren en onderschoffelen van burgers die hun recht willen halen; het over de balk gooien van gemeenschapsgeld en de verrijking van enkelen ten koste van velen. Alles wat zich tot nu toe links en progressief noemt doet hier net zo hard aan mee als een partij die daar schaamteloos voor uit komt. Leefbaar Midden Groningen zal een duidelijk alternatief zijn als het gaat om transparantie; eerlijke verdeling van welvaart en middelen en het bevorderen van contact met  en tussen burgers. Goed onderwijs; goede zorg en juridische hulp moet voor iedereen bereikbaar zijn. Wij staan niet boven onze mede-burgers maar er naast! Daarom Leefbaar Midden Groningen. Tevens zal ik mij binnen Leefbaar Midden Groningen gaan toeleggen op het milieu en duurzaamheid.

Mary Muriithi 19 februari 1967 Hoogezand

Ik ben Mary en kom oorspronkelijk uit Kenia. In 2001 kwam ik naar Nederland en woon hier nu alweer dik 16 jaar. In Hoogezand wonen wij, mijn man Kennedy (uit Ghana) en onze twee zonen Ebenezer van 15 jaar en Prosper van 11, nu bijna 11 jaar en hebben het hier goed naar onze zin. In Kenia heb ik nog een dochter (Eshter Nyokabi) van 27 jaar. In Kenia was ik schooljuf van een kleuterschool. De reden waarom ik Kenia verlaten heb ligt in het gegeven van de instabiliteit van Kenia, en dan vooral de omgeving, en graag mijn kinderen een goede kans willen bieden op een goede toekomst die zij in Kenia nimmer zouden krijgen. Mijn beide zoons zijn dan ook geboren en opgegroeid in Nederland. Mijn man en ik voelen dan ook een grote dankbaarheid naar Nederland. Onze zoons hebben het hier goed.

Mijn motivatie om mij aan te sluiten bij Leefbaar Midden Groningen ligt in het gegeven om ook anderen te helpen die het moeilijk hebben zoals wij dat hebben gehad. Ik wil graag voor hen een stem zijn. Ook al moeten wij nog 1x per twee weken naar de Voedselbank en is het leven zeker niet makkelijk door het weinige dat wij hebben … wij zijn de intussen mede-Nederlanders erg dankbaar voor hun hulp en wil mij nu graag inzetten uit dank. In Leefbaar Midden Groningen heb ik mij verdiept. Gesprekken gevoerd met de mensen en heb mij ingelezen en ik geloof dat deze partij klaar is om veranderingen door te zetten die dringend nodig zijn. Het is, naar mijn mening, de enige partij die echt dicht bij haar mede-burgers staat. In Leefbaar Midden Groningen helpen wij elkaar ook. Bij slecht weer bijvoorbeeld is er altijd wel iemand bereid mij met haar of zijn auto naar de Voedselbank te rijden in koud vriesweer. Daarom kies ik voor Leefbaar Midden Groningen om samen te werken met elkaar Zoals mijn ‘brother’ Barack Obama al zei: Together we can … YES WE CAN!’


Nua Wattimury 26 juli 1999 Sappemeer

Hallo! Ik ben Nua Wattimury, 18 jaar oud en volg het VWO op het Aletta (cultuur en maatschappij). Sinds een kleine drie jaar wonen wij, mijn ouders en mijn zusje Djuly van 14, op het Achterdiep in Sappemeer. Een prachtige natuurlijke omgeving met veel ganzen, herten, soms zie ik een wilde vos lopen. Prachtig! Helaas dien ik in mijn vrije tijd veel te doen aan huiswerk maar dat hoort erbij. Verder heb ik veel vrienden en onderneem graag veel met hen. Sinds twee jaar een vaste vriend Yaimon en in mijn vrije tijd werk ik bij de Jumbo.

Toen ik hoorde van de oprichting van Leefbaar Midden Groningen ben ik meteen in gesprek gegaan om ook een bijdrage te leveren aan onze gemeenschap. Heel eerlijk deed ik mijn beklag over het gegeven dat wij jongeren ondergesneeuwd raken in de besluitvorming van dit gehele bestuur in Midden Groningen. Ik heb aangegeven het gevoel te hebben dat wij er niet toe doen en gaf aan wat ik dacht dat daarin veranderde diende te worden. Hetgeen volgde was een lang gesprek waarin wij elkaar zeer konden vinden. Dat ik ben gevraagd voor een plek in de top-10 heeft mij dan ook erg het gevoel gegeven dat wij jongeren serieus worden genomen bij Leefbaar MG. Samen met Kevin en Sanne zetten wij ons dan ook zeer in voor onze mede-jongeren.


Kevin Barron 8 november 1996 Hoogezand-Sappemeer

Mijn naam is Kevin Barron en bijna (de 8e november jarig) 21 jaar. Met mijn moeder woon ik in Sappemeer waar het goed vertoeven is. Onlangs heb ik de MBO voor Artistiek drama afgerond aan het Noorderpoortcollege. Mijn wens is toegelaten te worden tot de Toneelacademie en doe nu een overgangsjaar International Business and Languages aan de Hanze Hoge School in Groningen. In mijn vrije tijd werk ik bij Van der Valk.

Bij Leefbaar Midden Groningen voel ik mij zeer thuis mede vanwege de aandacht die de partij aan jongeren besteedt. Er wordt echt geluisterd naar bijvoorbeeld Nua (8e op de lijst) of Sanne die 13e staat. Samen komen we dan ook op voor het belang van onze mede-jongeren die erg ondergesneeuwd raken in Midden Groningen. Leuke uitgaangsgelegenheden zijn er nauwelijks. Als wij uit willen kan dat haast alleen maar in bijvoorbeeld Veendam of Groningen, maar zijn dan weer gedwongen om rond middernacht weer terug te gaan wegens de laatste trein of door te gaan tot iets van 07u ‘s ochtend als de eerste trein weer rijdt. Wij zien dan ook graag een soort van pendelbusje hiervoor komen. Verder is er niet een jeugdsoos of Jeugdcafe. In Slochteren bestaat bijvoorbeeld onder de jongeren van Jong Goud Slochteren de wens voor een eigen clubhuis die er maar niet komt terwijl zij zo goed werk doen. Wij willen ons mede daarvoor zeer inzetten!


Anneke Dewnarain 27 juli 1964 Sappemeer

Fractieondersteuner voor Leefbaar Midden Groningen in de raad.

Ik ben Anneke Dewnarain, 53 jaar oud en alweer vele jaren woonachtig in Sappemeer. Sinds twee jaar werkzaam als financieel adviseur bij een andere gemeent. In mijn vrije tijd doe ik veel vrijwilligerswerk bij o.a. het Leger des Heils en bezoek ik de activiteiten van Stichting Jai Bajrangbali in Hoogezand. Verder zijn mijn familie en vrienden erg belangrijk voor mij en besteed graag veel tijd aan ook hen.

Leefbaar MG bindt mij onder andere omdat wij een rechtvaardig gemeentebestuur nastreven die  echt zal gaan luisteren naar iedereen in Midden Groningen, het faciliteren van burgers bij projecten en beleidsontwikkeling, dat Leefbaar verspilling van gemeenschapsgeld zal tegen gaan en goed onderhoud van openbare ruimte en zorgvoorzieningen nastreeft.